Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz

Elektrik & Elektronik Bilgi Platformu
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MagiLum
Süper Moderatör
Süper Moderatör
MagiLum


Mesaj Sayısı : 142
Rep Puanı : 6303
Tecrübe Puanı : 1
Kayıt tarihi : 05/07/09
Yaş : 36
Nerden : İzmir

II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ Empty
MesajKonu: II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ   II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ I_icon_minitimePaz Tem. 05, 2009 10:23 pm

GİRİŞ

Birçok elektronik cihaz devresi belli bir dc voltajda en fazla dc akım verebilen bir güç kaynağına gerek duyar. Düşük güce gereksinimi olan veya normalde ara sıra kullanılan bir cihaz için bu enerji pillerle sağlanabilir. Diğer bir güç kaynağı da dc jeneratördür, ancak ne piller ne de dc jeneratörler çeşitli elektronik cihazlar için ne pratik ne de ekonomiktir. 220V, 50Hz gücün elektrik dağıtım firması tarafından sürekli dağıtılmasından dolayı birçok elektronik cihaz ac hat gerilimini dc gerilime çeviren güç kaynaklarıyla çalışmaktadır.

Basit regülesiz dc güç kaynağı fonksiyonları transformasyon, doğrultmaç ve filtrelemedir.Bu fonksiyonlar Şekil 2.1'de gösterilmiştir.



II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ Adsz10



Transformasyon fonksiyonunda giriş şebeke hattındaki 220VACdir.Bu AC çıkış gerilimi, ki giriş voltajından düşük veya yüksek olabilir, doğrultmaç fonksiyonuna giriştir. Doğrultmaç fonksiyonunun çıkışı dc voltajdır, ancak genlik değişme miktarının fazla olmasından dolayı "darbeli dc" adı verilir.Filtreleme fonksiyonu yüksek genlik değişimlerini azaltır, öyle ki çıkış, üzerinde sadece biraz "ripple" voltajı kalan bir dc voltajdır. Bu basit güç kaynağına regülesiz dc güç kaynağı denir çünkü ac giriş voltajındaki değişmelerle veya güç kaynağının çıkışındaki yükün değişmesiyle birlikte çıkış değişir. Bu güç kaynağının çalışmasını anlamak için her fonksiyonu detaylı olarak inceleyelim.

TRANSFORMASYON

Transformasyonun iki ana özelliği vardır:

• Hat voltaj değerini doğru dc çıkış voltajını sağlamak için, gerekli voltaj değerine dönüştürür.
• Elektriksel olarak elektronik cihazı şebeke hattından izole eder.

Transformatörler

Transformasyon fonksiyonunu yerine getiren parça transformatördür. Şekil 2.2'de gösterildiği gibi aynı demir göbeğe (nüve) sarılmış en az iki ayrı sarım telden oluşur. Giriş voltajını alan tel sarıma primer; çıkış voltajını sağlayan sarıma sekonder denir. Çoğu zaman iki yada daha fazla sekonder vardır. Transformatörün ana çalışma prensibinin endüksiyon olduğunu 1. Kısımda anlatmıştık. Primere verilen değişken akımlı ac voltaj, demir nüvede değişen bir manyetik alan yaratır. Kor tarafından sekondere kupleli bu manyetik alan, sekonder sarımlarını keser ve sekonderin her turuna bir ac gerilim endükler. Böylece aralarında herhangi bir elektriksel bağlantı olmadan değişen manyetik alan ile enerji primerden sekondere transfer olur.

II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ Adsz11

İzolasyon

Sekonder ile primer arasındaki enerji transferinin sadece manyetik kuplaj ile gerçekleşmesinden dolayı, sekonder ve bağlı olan devreleri ile primer ve bağlı olan devreleri izole edilmiştir. Bu güvenlik için önemlidir, çünkü primer şebekenin yüksek akım kaynağına bağlıdır. Böyle bir izolasyon olmasaydı, ciddi şok tehlikeleri olabilirdi. (Örneğin TA2R'nin trafosuz pil şarj cihazında olduğu gibi, kulakları çınlasın!) Diğer bir avantaj da primer devresindeki devre toprağı ile sekonder devresindeki devre toprağı arasında dc bağlantı bulunmamasıdır.

Tur oranı

Regüleiz bir güç kaynağında düzgün dc çıkış voltajını üretmek için gerekli olan ac çıkış voltaj değerini transformasyon fonksiyonu sağlamalıdır. Bu iş transformatörlerde sekonder tur sayısının (Ns), primer sayısına (Np) oranının değiştirilmesiyle kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu oran Ns nin Np ye bölünmesiyle, yani Ns / Np ile oluşmaktadır. Ns / Np tur oranı değiştirilerek sekonder voltajı primer voltajından daha az veya fazla olabilmektedir.
Bir tur sekonder sarımına endüklenen voltaj miktarı, bir tur primere endüklenen voltaj ile aynıdır. Primerin her turuna endüklenen voltaj ep, primer voltajı Vp nin primer turuna Np bölünmesidir. Formül olarak yazarsak:

II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ Adsz12



II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ Adsz13




Şekil 2.3 Transformatörler



Voltaj düşüren (Step-Down) Transformatörler

Eğer sekonder turu primer turundan az ise, sekonder voltajı primer voltajından az olur. Bu bir voltaj düşüren (Step-down) transformatördür. Şekil 2.3b deki örnekte gösterildiği gibi tur oranı 0,5 ve primer voltajı 110VACdir, böylece sekonder voltajı 110VAC x 0,5 = 55VAC olur.

Voltaj yükselten (Step-Up) Transformatörler

Eğer sekonder turu primer turundan fazla ise, sekonder voltajı primer voltajından fazla olur. Bu bir voltaj yükselten (Step-up) transformatördür. Şekil 2.3c de gösterilen örnekte tur oranı 3.18dir ve primer voltajı 110VAC, böylece sekonder voltajı 110VAC x 3.18 = 350VAC dir

Güç transferi ve Verimlilik

Sekonderden çıkıp akan güç ile primere akan güç ilişkisi:
Vp x Ip = Vs x Is x n
Burada n: transformatör verimidir. Verim %100 ise veya n=1 ise, çıkış gücü, giriş gücüne eşit olacaktır. Böylece, eğer Vs Vp den küçük ise, Is Ip den büyük olmalıdır, ve eğer Vs Vp den büyük ise Is Ip den küçük olmalıdır. Bir güç trafosunun verimliliği genellikle %85 ile %95 arasındadır.

AC VOLTAJ DEĞERLERİ

Bir dc voltajın genelde sadece bir ölçülen değeri vardır. Ac voltaj, ki sürekli değişir, nasıl ölçüldüğüne bağlı olarak birçok değişik ölçülmüş değerlere sahip olabilir. Bu voltaj değerlerini iyi öğrenmek gerekir çünkü güç kaynağı tasarımında önemlidirler. Dha sonraki kısımlarda proje tasarımında kullanılacaklar.
Şekil 2.4, bilinen ac şebeke voltaj şeklinin zamana karşı çizilmesini gösteriyor. Zaman ekseni de ac devrinin (cycle) dönme derecesine göre ayarlanmıştır. İlk 180 derece için, voltaj pozitif, sonraki 180 derece negatiftir. Şebeke frekansı 60Hz (ABD'ye göre) olursa, bir 360 derecelik tur dönüşü, bir saniyenin 60da birinde oluşur.



II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ Adsz14



Vrms
Şebeke voltajının değeri tipik olarak 110VAC (ABD'ye göre) olarak belirtilir, fakat gerçekte bu değer 110Vrms dir. Vrms Şekil 2.4'de gösterildiği gibi normalde bir ac voltmetrede ölçülen değerdir. Vrms genellikle ac voltajın kullanılan değeridir, çünkü o, eşiti bir dc voltaj gibi bir rezistif yüke aynı enerjiyi sağlayan bir ac voltajdır.

Vpk ve Vpp
Şekil 2.4'e baktığımızda ac voltajı tanımlayan başka değerlerin de olduğunu görürüz. Tepe voltajı (peak) Vpk, bir devirdeki en fazla voltaj değeridir. Tepeden tepeye voltaj (peak to peak) Vpp, en fazla pozitif tepeden, en fazla negatif tepeye oplam voltaj değeridir. Bir sinüs dalga voltajı için (ki bu matematiksel sinüs fonksiyonunun dönme açısı gibi değişen bir voltajdır) Şekil 2.4'de gösterildiği gibi, Vrms tepe voltajının %70.7sine eşittir. (Vrms= 0.707 x Vpk) Tersine Vpk, Vrms voltajın %141.4üdür. (Vpk= 1.414 x Vrms) Bir sinüs dalgası için tepeden tepeye voltaj, tepe voltajının iki mislidir. (Vpp= 2 x Vpk)

DOĞRUTMAÇ

Doğrultmaç bir ac voltajı dc voltaja çevirir. Bu doğrultma fonksiyonunu yerine getiren parçaya, doğrultucu denir.

Doğrultucu

Doğrultucu bir tip diyottur. Basit olarak, elektriğin tek yönlü vanasıdır. Şekil 2.5'de gösterildiği gibi, elektronların sadece ileri biaslı yön denilen tek bir yönde serbestçe akmasına izin verilir, bu rada anot voltajı, katot voltajından daha pozitiftir. Ters yönde, ters biased yön denilir, elektronlar kolaylıkla akamazlar. Bu yönde anot voltajı, katot voltajından daha negatiftir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
II. REGÜLESİZ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ANAHTARLAMA GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ
» III. BASİT REGÜLELİ GÜÇ KAYNAĞI SİSTEMLERİ
» 0-30V 4A ayarlı elektronik sigortalı güç kaynağı
» Sayı sistemleri
» Elektrik santralleri arası haberleşme sistemleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz :: Elektrik Bölümü-
Buraya geçin: