Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
ELEKTRİK SANTRALLERİ Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
ELEKTRİK SANTRALLERİ Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz

Elektrik & Elektronik Bilgi Platformu
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 ELEKTRİK SANTRALLERİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
admin
Admin
Admin
admin


Mesaj Sayısı : 560
Rep Puanı : 10101606
Tecrübe Puanı : 7
Kayıt tarihi : 05/07/09
Yaş : 34
Nerden : İzmir

ELEKTRİK SANTRALLERİ Empty
MesajKonu: ELEKTRİK SANTRALLERİ   ELEKTRİK SANTRALLERİ I_icon_minitimeÇarş. Tem. 22, 2009 4:57 pm

ELEKTRİK SANTRALLERİ

a) Elektromıknatıs
İçinden akım geçen bir tel çevresinde manyetik alan oluşturur. Tek, bir makaraya sarılarak içinden akım geçirilirse, oluşturduğu manyetik alana benzer. Bu şekilde elde edilen düzeneklere Elektromıknatıs denir.
Herhangi bir uzay bölgesinde bir manyetik alanın varlığı, bu bölgeye yerleştirilmiş, örneğin demir tozuna etkiyen kuvvetin varlığı ile belli olur. Böyle bir bölgede demir dozları, manyetik alan kuvvet çizgileri denen çizgiler boyunca sıralanır.Şekilde çeşitli biçimlerdeki mıknatıslara ait manyetik alan varsa mutlaka kuvvet çizgileri de vardır şekil (3-4)
Deneyin Yapılışı :
- 50 santimetre uzunluğunda bir kablo parçası kesiniz. Kablonun iki ucundaki yalıtkan kısmı sıyırarak bakır teli ortaya çıkarınız. Kabloyu demir çivi üzerine sarınız. Kablonun Çıplak uçlarını, pilin kutuplarına bağlayınız . Devreden akım geçince, düzenek bir çubuk mıknatıs gibi bir manyetik alan oluşturur. Bu cins düzeneklere elektromıknatıs denir.
- Bu şekilde elde ettiğimiz elektromıknatısı, toplu iğnelere yaklaştırınız. Elektromıknatıs kaç tane iğneyi çekebilir. Çubuk mıknatısı iğnelere yaklaştırarak, birbirine takılı kaç tane iğneyi çekebildiğini bulunuz.
- 75 cm uzunluğunda bir kablo parçası keserek, yeni bir elektromıknatıs yapınız. Aynı pilin uçlarına bağlayınız. Ard arda takılı kaç tane toplu iğne çektiğini saptayınız.Bu sayıyı sarım sayısı daha az olan mıknatısın çektiği iğne sayısı ile karşılaştırınız.
- Elektromıknatısı seri bağlı iki pil ile besleyerek deneyi tekrarlayınız. Elektro mıknatısın bu durumda çektiği toplu iğne sayısı daha çok mu yoksa daha az mı olur?
- Elektromıknatısın ucunu pusulaya yaklaştırınız.
• Pusulanın kuzeyi gösteren ibresi ne tarafa doğru sapar? Sapma yönü ile elektromıknatısın kutupları arasında ilişki kurunuz (şekil 3.6)
Genelde, elektromıknatıslar ve çubuk mıknatısların oluşturduğu manyetik alan arasında bir fark yoktur. Çubuk mıknatıslarda olduğu gibi elektro mıknatısların uç noktaları, yani kutupları daha çok iğneyi çeker.
Elektro mıknatıslar da sadece manyetik maddeleri çekerler. Elektro mıknatıs bir plastiği veya kağıt parçasını çekmez.
Aynı şiddette akım geçtiğinde sarım sayısı fazla olan mıknatısın çektiği toplu iğne sayısı, sarım sayısı az olandan daha fazladır.
Daha önceleri gördüğümüz gibi, manyetik alanın şiddetli veya zayıf olması, manyetik alan kuvvet çizgilerinin sıklığına ve seyrekliğine bağlıdır.
Kuvvet çizgileri sık ise manyetik alan kuvvetli, seyrek ise zayıftır. Şekil 3.7’de,
Sarım sayısı arttıkça manyetik alan şiddetinin arttığı gösterilmiştir.
Şekilden anlaşılacağı gibi, çubuk mıknatıs ve elektromıknatısın oluşturduğu manyetik alan kuvvet çizgilerinin yönelimleri aynıdır. Kablodan geçen akım şiddeti artarsa, kuvvet çizgileri sıklaşır. Bunun anlamı daha kuvvetli bir elektromıknatıs elde edildiğidir.
b.) Alternatif ve Doğru Akım Jeneratörleri
Herhangi bir basit elektrik devresine akım pilden veya akümülatörden sağlanır. Pil ve akümülatörün verdiği akım tek yönlüdür. Bu tür akıma doğru akım denir.
İndüksiyon akımının yönü, sarımdan geçen manyetik alan kuvvet çizgileri artarken veya eksilirken birbirine terstir. Herhangi bir sarım sisteminden bir akım elde etmek istenirse, manyetik alanı değiştirmek gerekir. Manyetik alanın değişmesi ancak bir hareket ile mümkün olur. Hareket, sarım sistemi üzerinde artan ve eksilen manyetik alan doğurduğunda, yönü değişen akım elde edilir. Buna alternatif akım denir.
Alternatif akım jeneratöründe, kuvvetli bir mıknatısın oluşturduğu manyetik alan içinde, dönen bir bobin bulunur (Şekil 3.ELEKTRİK SANTRALLERİ Cool Alternatif akım gerçekte, bir indüksiyon akımıdır. Akımı meydana getiren halkanın içinden geçen manyetik alan çizgilerinin sayısı artarken akım bir yönde, eksilirken onun tersi yönde geçer. Çizgilerin sayısı bir değişimHalkanın manyetik alan çizgilerine paralel durumda gösterilen yönde döndürüldüğünü düşünelim. Mıknatıs kutupları arasındaki kuvvet çizgileri şekilde gösterilmiştir. Halka bir devrin dörtte birini tamamlayacak duruma gelirken halkanın içinden geçen manyetik alan kuvvet çizgilerinin sayısı artar. Bu artış bir akıma sebep olur.
Halka manyetik alan çizgilerine dik duruma geldiğinde, içinden en fazla sayıda kuvvet çizgisi geçer. Ancak kuvvet çizgilerinin sayısında bir değişim yoksa akım kesilir.
Halkayı aynı yönde döndürdüğümüzde, içinden geçen kuvvet çizgilerinin sayısı azalır. Bu azalmada bir akım doğurur. Ancak akımın yönü ilk dörtte bir devirde elde edilen akım yönüne terstir.
Halka döndürülerek yarım devir yaptırılırsa, bu durumda halkanın içinden hiçbir manyetik alan kuvvet çizgisi geçmez. Akım kesilir. Dönme devam edince halkanın içinden geçen kuvvet çizgileri sayısı artmaya başlar ve devreden ilk durumdaki gibi akım geçmeye başlar.
Alternatif akım jeneratörlerinin çalışma ilkesi kabaca yukarıda anlatılan gibidir.
Görüldüğü gibi alternatif akım jeneratörleri, manyetik alan içinde dönebilen bobinlerden yapılmıştır. Herhangi bir biçimde bobinler dönerse sonuçta alternatif akım elde edilir.
Hidrolik, termik ve nükleer enerji santrallerinde dönme hareketi değişik sistemler kullanılarak elde edilir.
Termik santrallerle su, kömür veya akaryakıt kullanılarak buhar haline getirilir. Su buharı bobinin, manyetik alan içinde dönmesini sağlar.
Nükleer santrallerde su nükleer enerji kullanılarak buhar haline dönüştürülür. Su buharı da termik santrallerde olduğu gibi, manyetik alan içindeki bobini döndürür.
Hidrolik santrallerde ise, baraj gölünde biriktirilen su, bobine bağlı kanatlar üzerine düşürülür. Kanatlar ve ona bağlı bobin dönerek elektrik akımı elde edilir.
Termik santraller, bacadan çıkan gazlar ve parçacıklar sebebi ile çevreyi kirletir nükleer santraller ise, güvenli kullanılmadığı takdirde radyoaktif kirlenmeye sebep olabilir.
Hidrolik santraller çevreyi kirletmezler.
Bazı durumlarda alternatif akım doğru akıma çevrilerek kullanılır. Elektrikli tren ve tramvaylarda doğru akım kullanılır. Alternatif akımı doğru akıma çeviren düzeneklere, doğrultmaç veya redresör denir.
yoksa akım kesilir.
Elektrik modern hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Elektriksiz bir dünya düşünmek olası değildir. Şehirler elektrikle aydınlanır, kitaplar elektrik ile basılır, fabrikalar elektrikle çalışır. Bilgisayarlarda, ısıtıcılarda civciv makinelerinde, süt sağma makinelerinde hep elektrik kullanılır.
c.) Güneş Enerjisinden Elektrik Elde Edilmesi
Yeni enerji kaynakları bulma yolunda çok yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Güneş enerjisinden elektrik akımı elde etme bu çeşit araştırmalara bir örnektir. Bilindiği gibi güneş bitmek tükenmek bilmeyen temiz bir enerji kaynağıdır. Böyle bir teknoloji ile elde edilen elektrik çevreyi kirletmez.
Güneş ışınlarını elektrik akımına dönüştüren düzenekler, bugün yaygın bir şekilde üretilmektedir. Bu düzeneklere güneş pili denir. Güneş pilleri doğru akım verirler
Şu anda güneş pillerinin kullanım alanları çok kısıtlıdır. Ülkelerin elektrik üretim sistemlerinden çok uzak, ufak yerleşim birimlerine elektrik götürmek olabilir. Bu yörelerde güneş pilleri kullanılır. Örneğin, şehir ve köylerden uzak, yayla ve mezralarda, soğutma ve aydınlatma sistemlerini güneş pilleri çalıştırılabilir. Tarla sulama ve petrol boGüneş pillerinden elde edilen akım, bugünkü teknolojik gelişmede, ancak çok kısıtlı yerlerde kullanılır. Güneş pillerinden elde edilen akım ile bir fabrikayı çalıştıramaz.
Güneş pilleri anacak yardımcı bir akım kaynağıdır. Pek çok pili geniş alanlara sermek suretiyle, güneş santralleri yapılmak istenmektedir. Ancak bu tür girişimlerin geçerliliği henüz tam olarak belli olmamıştır.

d.) Rüzgar Enerjisinden Elektrik Elde Edilmesi
Yeni enerji kaynağı bulma konusunda ilgi çeken diğer bir araştırma, rüzgarlardan yararlanmadır. Rüzgar çok eski zamanlarda da esmiştir; bugünde esmektedir; gelecekte de esecektir. Geçmişte insanlar rüzgar enerjisinden yararlanarak yel değirmenleri yapmışlardır.
Rüzgardan elektrik akımı elde etme, teknolojinin ilgisini çekmektedir. Manyetik alan içinde bir bobinin hareketi, rüzgarın enerjisi ile sağlanabilir. Bu ilkeden yararlanılarak elektrik jeneratörleri yapılmıştır.
ru hatlarındaki türbinlerin hareketlerinde güneş pilleri kullanılırRüzgar enerjisinden elektrik elde etme, Güneş enerjisinden elektrik elde etme şimdilik çok kısıtlı alanlarda kullanılmaktadır. Rüzgardan elde ettiğimiz akım ile bir asansörü bir kat dahi yükseltemezsiniz. Ancak buz dolabını, radyoyu veya televizyonu çalıştırabilirsiniz. Rüzgar enerjisinin kullanım alanları sınırlıdır.
Rüzgar da Güneş gibi temiz bir enerji kaynağıdır. Çevreyi kirletmez.
Ülkemiz, gerek güneş, gerekse rüzgar enerjisi bakımından zengindir. Ancak, bu cins enerji üretimi henüz daha kullanılabilir bir teknolojik düzeye ulaşmamıştır.
Ege ve Akdeniz bölgelerinde güneş enerjisi kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Bu bölgelerde ısıtma panoları olarak damlara yerleştirilen toplaçlardan masrafsız bir şekilde sıcak su elde edilmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mesutbulutakvaryum.forumdizini.com
 
ELEKTRİK SANTRALLERİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz :: Elektrik Bölümü-
Buraya geçin: