Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Daha Yüksek Çıkış Akımı İçin Dış Tranzistör Ekleme Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Daha Yüksek Çıkış Akımı İçin Dış Tranzistör Ekleme Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz

Elektrik & Elektronik Bilgi Platformu
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Daha Yüksek Çıkış Akımı İçin Dış Tranzistör Ekleme

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MagiLum
Süper Moderatör
Süper Moderatör
MagiLum


Mesaj Sayısı : 142
Rep Puanı : 6303
Tecrübe Puanı : 1
Kayıt tarihi : 05/07/09
Yaş : 36
Nerden : İzmir

Daha Yüksek Çıkış Akımı İçin Dış Tranzistör Ekleme Empty
MesajKonu: Daha Yüksek Çıkış Akımı İçin Dış Tranzistör Ekleme   Daha Yüksek Çıkış Akımı İçin Dış Tranzistör Ekleme I_icon_minitimePaz Tem. 05, 2009 10:21 pm

Daha Yüksek Çıkış Akımı İçin Dış Tranzistör Ekleme

Daha yüksek akımlı bir kontrol elemanı sağlamak için daha büyük akım sağlayabilen bir dış tranzistörün 723'e nasıl bağlandığını Şekil 3-8 göstermektedir. Dış tranzistörün kollektörü 723'ün VC'sine bağlanmıştır. Baz VOUT 'a bağlanmış ve emiter daha yüksek akımlı regülatörün yeni VOUT ucu olmaktadır. 723 dış kontrol eleman için bir sürücü olmaktadır. Dış tranzistörün güvenli çalışma alanını sağlamak için uygun bir soğutucu kullanılmalıdır.

REGÜLATÖRÜ KORUMA


Bir güç kaynağı regülatörü işini yerine getirirken önemli miktarda enerjiyi kontrol altında tutar. Eğer elektriksel ve termal güçler kontrol dışında kalırsa, devre kendisini bozabilir. Entegre devre ve dışarıdan bağlanabilen diğer entegre devre yarıiletken cihazların üreticileri geçilmemesi gereken voltaj, akım ve ısı limitlerini açıkça belirtirler. Bir devre tasarımı bu limitler içinde kalırsa, tüm malzemeler, güvenli çalışma alanlarında bulunurlar. Bu limitlerin dışındaki çalıştırma, cihazları bozabilmektedir. Bu limitler aşıldığında, regülatörlerin kendilerini bozmamalarını garanti etmek için, regülatörlere koruma devreleri eklenir.

Kısa-Devre Koruma

Genel bir olay, regülatörün çıkış ucunun toprak ucuna kısa devre edilmesidir. Bu olduğunda, regülatör kendi belirli değerinin üzerinde yüksek bir akım sağlamak için uğraşır. Daha önce anlatıldığı gibi, kısa devre koruma devreleri, 7800 serileri ve LM17T regülatörlerde içlerine konulmuştur. 723 için, Şekil 3-8'de gösterildiği gibi, çıkış ucu ile seri bağlı olan düşük bir direncin uçlarındaki voltaj düşüşünü ölçmek için akım limitleyici tranzistör bağlanmıştır. Yük akımı arttıkça, dirençteki voltaj düşüşü artar. Eğer bu voltaj tranzistörün VBE 'sinin üzerine çıkarsa, bu, yük tarafından aşırı akım istendiğini gösterir. Akım limitleyici tranzistör iletime geçer ve kendi IC 'sini limitlemek için ki bu da yük akımıdır, kontrol elemanının baz akımını şöntler (azaltır). Bu kontrol elemanını kendi güvenli çalışma alanında tutar.

Termal Kaçak

Aşırı yüksek ısılar, entegre devre regülatörlerinin çalışmasında ve diğer tümleşik devrelerde ciddi problemlere sebep olur. Eğer bir malzemenin dökümanlarında (data-sheet) belirtilen maksimum bağlantı ısısı aşılırsa, malzeme genelde bozulur. Bağlantı ısısı güç dağılımından dolayı artar. Bir seri-geçişli regülatörün ürettiği olması gereken güç dağılımı, kontrol elemanının uçlarındaki voltaj düşüşü (VIN - VOUT) ile içinden geçen akımın çarpılması ile hesaplanır. Bu güç ısıya çevrilir, bu da bağlantı ısısını arttırır. Eğer bu ısı ürettiğinden daha çabuk uzaklaştırılmazsa, termal kaçak denilen bir durum oluşabilir. Isı malzemenin daha fazla akım iletmesine neden olur, daha fazla ısı doğar, sonuçta malzeme tam olarak kendini imha eder. Tüm malzemenin limitleri aşılmadığı sürece, malzeme kendi güvenli temel çalışma alanında kalacaktır.

Termal İletim

Yarıiletkenlerin aralarındaki bağlantıları aşırı ısılardan korumak için, ısının üretildiği yerden, silikon malzemelerden dışarıya iletmek için bir yol sağlanmalıdır. Isının yolculuk etmesi için gereken doğal yol, silikondan entegre devre paketine veya kutusuna ve oradan da çevreyeki havayadır. Eğer malzeme maksimum değerinin çok altında çalıştırılırsa, bu genelde yeterli bir iletim yoludur, ancak güç arttıkça ısının daha hızlı çıkartılması gerekir.

Soğutucu

Soğutucu, cihazdan ısıyı dışarıya iletmesi amacıyla kullanılan, yarı iletken cihazlara veya entegre devre kutusuna bağlanan bir parça aaaaldir. Soğutucunun yüzey alanı arttıkça, iletme ile veya çevre havaya yayılmayla, ısı daha çabuk uzaklaştırılır. Şekil 3-9 bir aaaalin, ki bu daha çok etkili bir termal iletkendir, entegre devrenin çok ısınmasına nasıl mani olduğunu göstermektedir. Isı silikon çipten entegre devre kutusuna, oradan da bacaklar, baskılı devre ve soğutucu ile havaya geçer



Daha Yüksek Çıkış Akımı İçin Dış Tranzistör Ekleme Adsz32




Entegre devre kutusundan soğutucuya ısı transferi verimini arttırmak için, sık sık aralarında bir temel iletken bileşim kullanılır. Eğer malzemeyi soğutucudan elektriksel olarak izole etmek gerekli ise, bir miktar mika izolatör kullanılır. Piyasada bu tip malzemeleri bulmak mümkündür.
Bazen soğutucunun iletme ve soğutması, güç cihazını maksimum bağlantı ısısının altında
tutmak için yeterli değildir. Bu durumda, ısı yayılım soğutumunu arttırmak için, soğutucudan havayı geçirmek için bir fan kullanılır. Örneğin, bilgisayarların güç kaynaklarında olduğu gibi. Her tasarımda, maksimum ısıların geçilmediğini garantiye almak için ısı ölçümleri yapılmalıdır...__________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Daha Yüksek Çıkış Akımı İçin Dış Tranzistör Ekleme
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Elektrik Akımı
» Yüksek Gerilimde Ayırıcılar
» Yüksek Gerilim sigortaları
» Yüksek Gerilim sigortaları
» Yüksek Gerilimde trafo topraklanması

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz :: Elektrik Bölümü-
Buraya geçin: