Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Alternatörün Yapisi Nasıldır? Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Alternatörün Yapisi Nasıldır? Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz

Elektrik & Elektronik Bilgi Platformu
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Alternatörün Yapisi Nasıldır?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
admin
Admin
Admin
admin


Mesaj Sayısı : 560
Rep Puanı : 10101606
Tecrübe Puanı : 7
Kayıt tarihi : 05/07/09
Yaş : 34
Nerden : İzmir

Alternatörün Yapisi Nasıldır? Empty
MesajKonu: Alternatörün Yapisi Nasıldır?   Alternatörün Yapisi Nasıldır? I_icon_minitimeCuma Tem. 24, 2009 8:49 pm

Alternatör, çevirici makinanın (dizel motor) çıkış miliyle sağladığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren makinadır. Üç ana parçadan oluşur. Birincisi, hareketin iletildiği, eksen etrafında döndürülen rotor kısmı; ikincisi rotorun içinde döndüğü, elektrik bağlağlantılarının yapıldığı sabit kısım olan stator; üçüncüsü ise voltajı sabitleyen elektronik voltaj regülatörü ve potansiyometredir. Rotor ve statorda silisli saç paket üzerine sarılmış ve standartlarda belirtilen şartlara göre izole edilmiş emaye bobin telleri mevcuttur. Alternatörlerde ana rotor ve statordan başka ikaz sistemi mevcuttur. Gensan alternatörler döner rotorlu, çıkık kutuplu makinalar olarak dizayn edilmişlerdir.


Rotor kısmı silisli sac paketi üzerine sarılmış ana sargı ve ikaz sargılarından oluşur. Saç paketler rotor miline sıkı geçme ve kamalı olarak geçirilmiştir. Ana rotor sargıları, takozlar ile sıkılarak sistem rijit hale getirilmiştir. Rotor damper çubukları ile donatılmıştır. Döner diyotlar ve diyotları koruyan yüksek gerilim absorve tıkacı rotor üzerindedir. Sistemin soğutulması için, mile sıkı geçme ve kamalı olarak geçirilen Al. döküm fan kullanılmaktadır. Rotor dinamik olarak balanslanmıştır.


Ana stator, gövde içine yerleştirilmiş silisli saç paket ve paket üzerindeki sargılardan oluşur. İkaz statoru, arka kapak üzerine civatalarla bağlanır ve arka kapak gövdeye civatalar ile sabitlenir. Gövde üzerinde elektrik bağlantılarının yapıldığı klemens, potansiyometre ve voltaj regülatörünü koruyan klemens kutusu mevcuttur.
Klemens kutusu içindeki voltaj regülatörü, kart üzerine yerleştirilmiş elektronik devrelerden oluşur. Voltaj regülatöründeki elektronik devreler, reçine ile titreşim ve dış etkilerden korunmuştur. Voltaj ayarının yapıldığı potansiyometre, klemens kutusuna dışarıdan ulaşılabilecek şekilde yerleştirilmiştir.
Bu üç ana parça ile birlikte, mil, fan, rulmanlar, rulman kapakları, ön ve arka kapaklar, panjur kapakları gibi diğer parçalar komple alternatörü oluşturur. Rotor milinin yataklamasında 6300 serisi rulmanlar kullanılmaktadır.
Tek rulmanlı alternatörlerde, alternatör kaplin diski, tahrik makinasının volanına; alternatör adaptörü, motorun volan muhafazasına direkt bağlanır. Motor volanı ve volan muhafazasının SAE numarasına göre uygun kaplin disk ve adaptörlü alternatör seçilmelidir.
Çift rulmanlı alternatörlerde ise kaplin aracılığı ile bağlama yapılır. Kaplinin bir parçası motor volanına bağlanır, diğer parçası ise alternatör miline kama ile sıkı geçirilir. Alternatörün ön kapağı ve motorun volan muhafazasını birbirine bağlayan ara flanş, motor ile alternatörün aynı eksene getirilmesi için gereklidir. İstenildiği taktirde kendi imalatımız olan kaplin ve ara flanş firmamızdan temin edilebilir. Kayış kasnak mekanizması kullanılması durumunda, özellikle büyük güçlerde firmamıza danışılmalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mesutbulutakvaryum.forumdizini.com
 
Alternatörün Yapisi Nasıldır?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Elektrik sayaçlarının çalışma prensibi nasıldır?
» Kontaktörlerin yapısı
» Transistörler Nedir ? YAPISI
» ELEKTRİK MOTORLARININ TANIMI VE YAPISI
» Saf Germanyumun ve Silikonun Kristal Yapısı, Kovalan Bağları

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz :: Elektrik Bölümü-
Buraya geçin: