Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Otomasyonda kullanılan Teknik terimler Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Otomasyonda kullanılan Teknik terimler Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz

Elektrik & Elektronik Bilgi Platformu
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Otomasyonda kullanılan Teknik terimler

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
admin
Admin
Admin
admin


Mesaj Sayısı : 560
Rep Puanı : 10101606
Tecrübe Puanı : 7
Kayıt tarihi : 05/07/09
Yaş : 34
Nerden : İzmir

Otomasyonda kullanılan Teknik terimler Empty
MesajKonu: Otomasyonda kullanılan Teknik terimler   Otomasyonda kullanılan Teknik terimler I_icon_minitimeSalı Tem. 07, 2009 10:40 pm

A

Active-X Controller
: Active-X Kontrolleri ( eski ismi OLE Kontrolleri) . Otomasyon Nesnesinin (Automation Object) özel bir formu.Active-X Kontrolleri Visual Basic’in kendi kontrollerine(VBX‘ler) benzerdir fakat yapısı OLE tabanlıdır. VBX’lerin aksine Active-X Kontrolleri OLE bazlı gelitirme araçları I uygulamaları veya web tarayıcılarına serbestçe eklenebilir.
A/D : Analogdan dijitale
ADC : --Analogdan dijitale çevirici – Elektronik cihaz, analog voltajı dijital bir degere ceviren genellikle entegre bir devre.
Alias : Düşük örnekleme hızında toplanan datada gözüken yanlış alçak frekans bileşeni.
ANSI :Amerika Devlet Standartları Enstitüsü
API :Uygulama Proglama Arayüzü
ASIC : Uygulama özellikli entegre devre- Spesifik bir müşteri için gerekli olan spesifik fonksiyonları dizayn eden ve üreten patentli yarı geçirgen parça.

B

Baud Rate : Seri iletişim data iletimlerinin oraninin bit/saniye gösterimi.
Bipolar : Pozitif ve negatif tüm degerleri içeren sinyal aralığı (örneğin: +5V ve –5V)
Bit : 0 veya 1 degerini alan 2 lik sistemde tek haneli sayı.
Breakdown Voltage : görsel izolasyonun, yarı iletkenlerin veya dielektrik materyallerin islevini yitirmesi için yeterli voltaj degeri.
Bus : bireysel devrelerle iletisim kuran bir grup baglayici. Genellikle Bus üzerine I/O veya diğer araçların bağlandığı genişletilmiş bir araçtır. Mesela PC bus’ları PCI,PC kart(PCMCIA),ISA (AT), ve EISA bus.
Byte : 8 haneli 2 lik sistemde sayi. Daha cok hafiza miktarını anlatmak için kullanılır.

C

Cache : işleme verimi artırmak için ortak kullanılan talimatları veya dataları tamponlayan,yüksek hızlı prosesör hafızası.
CAN : -alan ağı kontrolörü- endüstriyel otomasyon için cihaz seviyesinin artan kullanımını arayan seri yol.
Code Generator : -Sezgisel bir kullanıcı arayüzü tarafından kontrol edilen, C veya Basic gibi dillerde yazılış olarak dogru üst seviye kaynak kodu üreten bir yazılım programı.
Cold-Junction Compensation : - hava sıcaklığını karşılamak için kullanılan termo kuple ölçüm devrelerini kapsayan aletler.
CompactPCI : Endüstriyel uygulamalar için PCI veriyolunun bir Eurocard konfigürasyonu.
Compiler : (Derleyici) C,Pascal,Basic gibi yüksek seviye proglama diliyle yazılmış kaynak kodu , makine dilinde bir nesneye ya da derlenmiş bir programa dönüştüren bir yazılım aracı.Derlenmiş programlar çevrilmiş(interpreted) programlardan 10 ila 1000 kat daha hızlı çalışır. Bakınız Interpreter.
Control Flow : (Kontrol Akışı) :Bir talimat sayaçının hafızadaki talimatları çalıştırdığı bir program için modeldir.Program Kontrolü bir talimattan diğerine akar.Fortran ve Basic gibi dillerdeki programlar kontrol akış modelini takip eder.
Counter/Timer : (sayaç) Dışardan gelen pulseları veya clock pulselarını sayan devre.
Coupling : Sinyalin bir yerden diğerine bağlanma şekli.
Crosstalk : bir kanaldaki veriye bağlı olarak diğer kanalda oluşan istenmeyen sinyal.
Current Sinking : (akım boşaltımı) Bir DAQ kartının dijital ya da analog bir sinyal için akım tüketmesi.

D

D/A: dijitalden analoga.
DAQ(Data Acquisiton) : (veri toplama) (1) sensörlerden,transdüsör ve test probları veya fikstürlerinden alınan elektrik sinyalleri toplayan ve ölçen, ve girilen verileri bilgisayar ortamına işlemek için sokmak. (2) bir pc ye takılmış A/D veya DIO bordlarıyla aynı çeşit elektrik sinyalleri toplayıp ölçmek ve muhtemelen aynı pc de D/A ve/veya DIO bordlarıyla kontrol sinyalleri üretmek.
Data Flow : Sadece tüm veriler müsait olduğunda çalışam operatör ve talimatların bulunduğu bir programlama çeşidi.
DB : Desibel- iki sinyal seviyesinin oranını ölçmek için kullanılan birim.
DCS : Dağıtılmış Kontrol Sistemi- işlemcilerin dağıtılmış networkü ve I/O altsistemlerini kontrolü kapsayan, kullanıcı arayüzlü,data toplayan ve sistem yönetimiyle karakterize edilebilen büyük ölçekli bir işlem kontrol sistemi. DCS ler çok yaygın olarak büyük endüstriyel kuruluşlarda özellikle kağıt fabrikalarında ve petrol rafinerilerinde kullanıldı.
DDE : -Dinamik data alışverişi- işlemler arası iletişim için Microsoft Windows daki standart yazılım protokolü. DDE, mesela Labview in Microsoft Excel’le aynı datayı paylaşması gerektiğinde kullanılır genellikle.
Derivative Kontrol : Hata sinyalindeki değişime orana orantılı çıktısı olan kontrol hareketi. Değişken kontrol, işlem değişkeni ve set noktası arasındaki farkı önceden tahmin eder.
DeviceNet : endüstriyel cihazlarını (sensörs,aktuatör) yüksek seviye cihazlarına(kontrolör) bağlamaya yarayan düşük seviye network. DeviceNet özellikle düşük maliyet üzerine yoğunlaşmıştır, basit üretim uygulama cihazları,örnek olarak: limit anahtarları, fotoelektrik sensörleri ve motor çalıştırıcıları.
Differential Input : bilgisayar ortamından izole edilmiş
iki terminali arasındaki farkın ölçümünü kapsayan analog girdisi.
DIO : dijital girdi/çıktı.
DLL : -dinamik bağlantı kütüphanesi- windows uygulamaları veya diğer DLL ler tarafından kullanılan veya çağrılan data ve çalıştırılabilir kod içeren Microsoft Windows un içindeki yazılım modülü. DLL içindeki fonksiyonlar ve data, Windows uygulamaları ve diğer DLLler tarafından referans edildiği zaman yüklenirler ve bağlanırlar.
DNL : (Türevsel nonlinearity) : kod kalınlıklarının, 1 LSB ndeki ideal değerinden maximum sapmasının LSB'sindeki, bir ölçüm.
DMA :-Direk Hafiza Erişimi- işlemci bir iş yaparken(doluyken) herhangi bir datanın bus üzerinden direk olarak hafızaya gönderilmesi/ hafızadan getirilmesi. Bilgisayardan hafızaya data transferindeki en hızlı yöntemdir.
Drivers : DAQ boardlari,GPIB anayüzü boardlari, PCLSler, RTU, ve diğer I/O cihazlari kontrol eden özel bir yazilim.
DSP : dijital sinyal işlemesi.
Dual Access Memory : birden fazla işlemci veya kontrolör tarafından ulaşılabilinen hafıza tipi.
Dynamic Range : bir devrenin kaldirabilecegi en büyük sinyal leveliyle en küçük sinyal leveli oranı. Genelde dB olarak ifade edilir.

E

EEPROM : elektrikli silinebilir programlanabilir sadece okunabilir hafiza. Sadece elektrik sinyalleri tarafindan silinebilir veya programlanabilir ROM.
Encoder : lineer veya dönel sinyalleri dijital veya pulse sinyallere çeviren cihaz. Değişken opaque alanları, ışık kaynağı ve photdetektörlü hareketli disk kullanan Optik encoder en ünlü encoder dir.
EPROM : silinebilir programlanabilir sadece okunabilir hafiza- ultraviole ışık ışımasıyla silinebilen veya programlanabilen ROM. Event/driven
External Trigger : A/D dönüştürme tipi olaylari trigger eden dış kaynaktan gelen voltaj pulse i.

F

Fieldbus : işlem enstrümantasyon ve kontol sistemlerini bağlanmakta kullanılan tüm-dijital iletişim ağı.
Varolan 4-20 mA analog standartın yerine geçer.
FIFO : first in first out Memory Buffer(birinci içeri birinci dışarı) ilk gelen erişim hakkına kavuşur.
Firewire : bakınız IEEE 1394.
Flash ADC : karşılaştırma ve encoding mantık banka tarafından tek adımda saptanan çıktısı olan bir ADC.
Flexible Resolution : çözünürlüğü örnekleme hızıyla değişen analogtan dijitale çevirici teknolojisi, mesela 100 MS/s de 8 bit, fakat örnekleme hızı 10 kS/s e düşmesiyle beraber 20 Bite çıkar.
Floating Point : işlemek ve saklamak için kullanılan bilimsel ve üssel gösterim. (basamaklar 10 un katlarıyla çarpılır.)
Flyby : kontrolöre uğramadan kaynaktan hedefe, yüksek performanslı data transfer tipi.
Foreground : direk operatör aracılığıyla oluşan aktivite.geri plandaki diğer aktiviteler eskiden belirtildiği gibi devam ederler.
Fuzzy logic : birçok kontrol uygulamalarında PID yer değiştirmede kullanılan bir metod. Kontrol, açıklamalı terimler tarafından saptanan kurallarla implement edilir. Basit linguistlik kurallar, nonlineer ve complex sistemleri implement etmek için çok kolay kullanılır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mesutbulutakvaryum.forumdizini.com
 
Otomasyonda kullanılan Teknik terimler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Otomasyonda kullanılan Teknik terimler 2
» OrtaGerilimde Kullanılan Direkler
» Yüksek Gerilimde Kullanılan Ayırıcılar
» Enerji İletiminde Kullanılan Direk Çeşitleri
» Türkiyede Kullanılan Enerji Kaynakları ve Nükleer Enerji

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz :: Elektronik Bölümü-
Buraya geçin: