Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Otomasyonda kullanılan Teknik terimler  2 Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Otomasyonda kullanılan Teknik terimler  2 Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz

Elektrik & Elektronik Bilgi Platformu
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Otomasyonda kullanılan Teknik terimler 2

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
admin
Admin
Admin
admin


Mesaj Sayısı : 560
Rep Puanı : 10101606
Tecrübe Puanı : 7
Kayıt tarihi : 05/07/09
Yaş : 34
Nerden : İzmir

Otomasyonda kullanılan Teknik terimler  2 Empty
MesajKonu: Otomasyonda kullanılan Teknik terimler 2   Otomasyonda kullanılan Teknik terimler  2 I_icon_minitimeSalı Tem. 07, 2009 10:41 pm

G

Gabor Spectrogram
: discrete Gabor transformu kullanan eklemli zaman frekans analizi- sinyal gücü ile frekans ve zaman grafiği oluşturur. Sonar, Akustik ve vibrasyon analizde kullanilir.
Gain : dB cinsinden sinyalin yükselme katsayısı.
Gain accuracy : gain in ideal gainden sapma ölçüsünün dB cinsinden değeri.
GPIB : genel amaçlı arayüzü veri yolu,HP-IB ile eşanlamda. Elektrikli enstrümanlı bir bilgisayarın kontrolde kullanılır. IEEE 488 veri yolu da denir çünkü ANSI/IEEE 488-1978, 488,1-1987, and 488.2-1987 standartları tarafından tanıtılır.
GUI : Graphical user interface-grafik tabanlı ekrangörünümlerini kullananbilgisayarda bilgi transferi gerçekleştiren kolay araçlarla iletişim.

H

Half-Power Bandwidth : devrenin karşılayabileceği maximum levelle –3 dB aralığında frekans genişliği.
Handler : bilgisyarda işletim sisteminin yüklediği bir cihaz.
Hardware : Bir bilgisayar sisteminin fiziksel bileşenleri.(örneğin devre kartları , plug-in kartları ,kasa , kablolar …)
HMI ( Human-Machine-Interface) : Bir operatörün bir endüstriyel otomasyon sistemiyle interaksiyonunu sağlayan araç ( genelde bir GUI)

I

IEEE 488 : ANSI/IEEE 488-1978 , 488.1 –1987 Standartlarının kısaltmaları (Bkz GPIB)
IEEE 1394 : Bilgisayarları çevresel video , hafıza ve aygıtlara bağlayarak popüler olarak gelişen yüksek hızda seri veriyolunu tanımlayan IEEE 1934-1995 Standartlarının kısaltmaları.Şu anki maximum transfer hızı olan 400 kb/s gelecekte artırılması planlanıyor.
Industrial Device Networks : Endüstriyel otomasyon uygulamalarında standartlaşmış dijital haberleşme ağları.Farklı üreticilerin kontrol sitemlerinde haberleşebilmesi için üretici patentli ağların yerini almaktadır.
INL(Integral Nonlinearity) : Analog I/O devrelerinin ideal A/D ya da D/A transfer karakteristiklerinden maximum sapmasının LSB’sindeki, bir ölçüm.
Input Impedance : Bir devrenin giriş terminallerinden ölçülen direnci veya sığası.
Instrument Driver : Belirli GPIB,VXI,PXI ya da RS-232 proglanabilir araçlarını , belirli Plug-in DAQ kartını veya belirli bilgisayar tabanlı aracı kontrol eden yüksek seviye yazılım fonksiyonlar grubu. Instruement Driver lar bir proglama dilinden çağrılabilen bir fonksiyondan LabVIEW ‘deki VI’lar a kadar değişen çeşitli formlarda olabilir.
Interpreter : C,Pascal,Basic gibi yüksek seviye proglama diliyle yazılmış kaynak kodu , her seferinde bir satır okuyarak ve belirlenen işlemi yaparak çalıştıran bir yazılım aracı. Bkz Compiler.
Interrupt : CPU’nun o anki işini , belirlenen bir aktivite için iptal etmesini gösteren bir bilgisayar sinyali.
I/O-Input/Output : Haberleşme kanalları , operatör arayüz aygıtları , veri toplama ve kontrol arayüzlerini ilgilendiren bilgisayar sistemlerine/sistemlerinden veri transferi.
IPC (1) -Interprocess Communication : İşlemlerin mesajlarını iletteği protokol.Mesajlar veri blokları ve bilgi paketleri , veya işlemlerin aksiyon için talimatları olabilir. Bir işlem kendine,aynı makinedeki diğer işlemlere veya networkde bulunan herhangi bir işleme mesaj yollayabilir.
IPC(2)-Industrial PC : Endüstriyel bilgisayar.
Isolation Voltage : İzole edilmiş bir devrenin normalde dayanabileceği voltaj. Genellikle girdiden girdiye ve/veya herhangi bir girdiden yükseltici çıktısına veya bilgisayar veriyoluna göre belirlenir.
IVI – Interchangeable Virtual Instruements : Donanımdan bağımsız aygıt sürücüleriyle sonuçlanan ; osiloskop ,DMMler ve fonksiyon jeneratörleri için standart proglama arayüzlerini içeren bir teknoloji.IVI standart proglama arayüzleri bir endüstri konsorsiyomu olan IVI vakfı tarafından tanımlanmışır.

JTFA-Joint Time Frequency Analysis : Hızlı değişen dalga formlarının spektral analizi için bir teknik.

K


K : kilo, veri ya da bilgisayar hafızası miktarını belirtmek için B ile kullanılan 1024 (210 ) için kısaltma .
Kbytes/s: Data transferinde 1000 ya da 103 bytes/s anlamına gelen birim.

L

Linearity : Cihazın verdiği tepkinin R=K*S ( R= tepki S=uyarı K= bir sabit) denklemine uyması.
LSB : En az değerdeki bit.

M

M : (1)mega , volt ya da hertz ile birlikte kullanıldığında 1 milyon (106) için standart metrik kısaltma . (2) mega veri ya da bilgisayar hafızası miktarını belirtmek için B ile kullanılan 1,048,576 (220) için kısaltma
Mb/s : Data transferinde saniyede 1000000 ya da 106 bit anlamına gelen birim.
Mbytes/s : Data transferinde saniyede 1000000 ya da 106 byte anlamına gelen birim.
Memory Window : Lokal işlemcide adresleri değiştirerek çabukça ulaşılabilen hafızanın sürekli blokları.
MFLOPS ( Million floating-point operations per second) : (Saniyede 1 milyon ondalıklı işlem) Bir işlemcinin hesaplama gücünü gösteren birim.
MIPS(Million instructions per second) : (saniyede 1 milyon talimat) Bir işlemci makinekodu talimatlarının hızını gösteren birim.
MMI (Man Machine Interface) : Bakınız HMI.
Multitasking : Çeşitli işlemlerin aynı anda çalıştırabilen işletim sisteminin özelliği.
Mux(Multiplexer) : Tipik olarak yüksek hızlarda bir çok sinyali tek bir analog giriş kanalıyla ölçmek için , her bir girişi sırayla çıktıya bağlayan çok girişli anahtarlama devresi.
MXIbus (Multisystem eXtension Interface bus) : Cihazlar arası yüksek hız kominikasyonu için dizayn edilmiş bir multidrop , paralel veriyolu mimarisi. VXI veriyolunu çoklu mainframler üzerinden genişletebilir ve VXI veriyolunu endüstri standardı bilgisayarlara direk olarak bağlayabilir.

N

Noise : (Gürültü) İstenmeyen elektrik sinyali . Gürültü , AC güç hattı , motorlar , jeneratörler, trafolar , florasan kambalar , lehim , CRT ekranlar , bilgisayarlar , sağanak yağış ,radyo vericileri gibi dış kaynaklardan veya yarıiletkenler , dirençler ve kapasitörler gibi iç kaynaklardan gelir.
NTSC (National Television Systems Committee) : Kuzey Amerikada renkli video sinyalleri için kullanılan en yaygın format.
Nyquist Sampling Theorem : Eğer bant limitli sürekli bir sinyal,n örnekleme frekansının yarısından daha yüksek frekanslarda bileşeni yoksa orijinal sinyal aynen geri elde edilebilir.

O

Object Technology : ”Nesne”lerin analizi modellenmesi veya dizayn edilmesi ve/veya bir bilgisayar sisteminin belli bir yönünü gerçeklemek için kullanılmasına tekabül eden geniş bir terim.Uygulama gerçeklemeleri açısından (nesne tabanlı analiz veya dizyna karşı olarak) , nesneler hem veri hem de işlem mantığını içeren kendinden içerikli yazılım modlarıdır ve sadece iyi tanımlanmış arayüzler arasından ulaşılabilir.
ODVA – Open DeviceNet Vendors Association : DeviceNet spesifikasyonlarını ve tüm dünya üzerinde DeviceNet’in desteğini yöneten kar amaçlı olmayan bağımsız firmalar organizasyonu.
OLE : Object Linking and Embedding : Uygulamaların birbirleriyle iletişi kurmasını sağlayan bir sistem servisleri topluluğu. Component Object Model tabanlı olan OLE nesneye imkan veren sistem yazılımıdır. OLE otomasyonu üzerinden , birleşik yazılımları kullanarak güçlü çözümler üretmek için bir uygulama dinamik olarak diğer uygulamaların servislerini tanıtabilir ve kullanabilir.OLE ile farklı uygulamalardan çoklu bilgi kaynakları içeren bileşik dökümanlar yaratmak da mümkündür.
OLE Controls : Bakınız Active-X Controls.
OPC-OLE for Process Control : Farklı saha cihazları otomasyon/kontrol sistemleri ve iş sistemleri arasında işlem ortaklığı sağlayan bir açık endüstri standardı cihaz arayüzü.
OpenDoc : Apple( OpenDoc Mimarisi tabanı ,Bento dosya sistemi ve Açık Skript Mimarisi) ve IBM (Sistem Nesne Modeli) tarafından sağlanan çeşitli teknolojilerin katılımıyla yaratılmış bir birleşik döküman mimarisi.
Operating System : (İşletim Sistemi) bilgisayarı kontrol eden ,programları çalıştıran,kullanıcılarla iletişim kuran ve kurulmuş donanım ve cihazlarılarla haberleşen taban seviyesi yazılımı.
Optical Isolation : Yüksek potansiyel farklılıklarını ve geçişlerini elimine etmek amacıyla elektrik sürekliliği olmadan veri yollamak için optoelectric alıcı ve verici kullanma tekniği.
Output Settling Time : Analog çıktının belirlenen limitler içinde son değerine ulaşması için gereken zaman.
Output Slew Rate : Analog çıktı voltajının bir seviyeden diğerine değişiminin maximum hızı.
Overhead : Bir görevi yerine getirmek için gereken bilgisayar işlem kaynağı(zaman ve/veya hafıza) miktarı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mesutbulutakvaryum.forumdizini.com
 
Otomasyonda kullanılan Teknik terimler 2
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Otomasyonda kullanılan Teknik terimler
» OrtaGerilimde Kullanılan Direkler
» Yüksek Gerilimde Kullanılan Ayırıcılar
» Enerji İletiminde Kullanılan Direk Çeşitleri
» Türkiyede Kullanılan Enerji Kaynakları ve Nükleer Enerji

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz :: Elektronik Bölümü-
Buraya geçin: